Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość dań duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. dorada z piekarnika przepis
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj dorada przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Wpis inspirowany jest również dorada pieczona przepis
dorada pieczona przepis - to całkiem niezłe
przepis na doradę też jest ciekawie opisany temat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz