niedziela, 6 lipca 2014

Polska od kuchni

Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama fraza "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. przepis na hummus
Na ten temat napisali także na hummus pasta
hummus z ciecierzycy - to całkiem niezłe
Podobny temat również przepis na hummus
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: hummus pasta - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz